Iyengar Yoga

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga is een authentieke  actieve stijl van yoga, ontwikkeld door B.K.S. Iyengar in de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw. Bij Iyengar Yoga ligt de nadruk ligt op precisie, afstemming en integratie. De oefening gaat voor een belangrijk deel over details en alignment van je houding en ademhalingscontrole. Fysiek bouw je lenigheid, kracht en balans op. Doe je ook een andere yoga, dan helpt Iyengar je om veiliger en dieper je houdingen uit te voeren.

Eén van de belangrijkste verschillen met andere vormen van yoga bij Thrive is dat Iyengar Yoga meer gebruik maakt van ‘props’, zoals touwen, riemen, blokken, kussens en dekens. De houdingen worden zonder flow en muziek begeleid met aanwijzingen en assists van de docent.

Aandacht voor detail, met actieve hulp

Vergeleken met andere vormen van yoga die je misschien hebt ervaren, valt Iyengar yoga op door zijn nadruk op alignment en de volgorde waarin asana’s worden beoefend. Je houdt houdingen langer vast zodat je spieren ontspannen en verlengen, terwijl je bewustzijn wordt verhoogd. Ook al heb je het gevoel dat een Iyengar yogales in een langzamer tempo beweegt dan andere soorten yogalessen, je zult merken dat het hard werken is en daardoor vrij intensief.

De voordelen van Iyengar yoga

Versterken

De fysieke eis van het vasthouden van een yogahouding bouwt kracht op in zowel lichaam als geest. Iyengar yoga heeft impact op het hele lichaam en brengt je aandacht niet alleen naar je spieren, maar ook naar je gewrichten, organen en zelfs je huid.  

Rust

Om de juiste uitlijning in een houding vast te houden, moet je je concentreren op wat er van moment tot moment in je lichaam gebeurt, afleiding loslaten om een soort “meditatie in actie”  te bereiken. Hoe meer je oefent, hoe rustiger je hoofd wordt, zowel op als buiten de mat.

Beter ademen

In een Iyengar les leer je jouw ademhaling beter kennen en ontwikkel je je lichaam om een betere ademhaling te ondersteunen. Je leert je hoe je je  wervelkolom kan versterken, je borstkas kan verbreden en verdiepen om een goede ademhaling mogelijk te maken. 

Verlichting van pijn

Veel studies hebben de kracht van Iyengar yoga om rug- en nekpijn te verlichten ondersteund. Door de aandacht te richten op uitlijning, kan veel van een voorovergebogen houding en spierzwakte dat leidt tot rug- en nekpijn worden overwonnen.

Flexibiliteit

Je hoeft je tenen niet aan te kunnen raken om Iyengar te doen, maar als je het oefent, kan dat een bijwerking zijn die je ervaart. De meeste studenten merken dat hun bewegingsbereik wordt verbeterd door de oefeningen in een Iyengar les.

Verbeter de houding

Door de focus op uitlijning helpt Iyengar yoga de spieren van het lichaam te versterken die verantwoordelijk zijn voor je lichaamshouding. Je leert je bewust te worden van de balans tussen de linker- en rechterkant van je lichaam, de voorkant, achterkant en zijkanten zodat je skeletstructuur wordt ondersteund door je spieren zonder vernauwing of asymmetrie. 

Soorten lessen

Iyengar Yoga Basics

Je doet de basishoudingen en technieken van Iyengar yoga. Veel krachtige, staande houdingen. Je leert werken met props. Je gaat het verband zien tussen asana’s en hoe je ze op verschillende manieren benadert. Je ziet jouw uitdagingen en gaat ermee aan de slag. De asana’s zijn eenvoudig, maar je werkt intensief.

Iyengar yoga All level

Je doet basishoudingen én uitdagende asana’s; deze lessen zijn voor gevorderden en beginners. Ben je beginner, dan leer je de meer uitdagende asana’s kennen. (De leraar kan aanpassingen doen wanneer het uitdagend voor je wordt.) Ben je meer gevorderd, dan zorgt de leraar voor genoeg uitdaging. Zorg dat je eerst een aantal Basics lessen of Hatha hebt gevolgd.

Iyengar Yoga Intermediate

Met jouw basiskennis van Iyengar kun je werken met uitdagende asana’s. Je bent langer in de houdingen, het is pittig werken. Je doet omgekeerde houdingen (kopstand, handstand, schouderstand) en intensieve voor- en achter overbuigingen. Je verfijnt je techniek en verhoogt je meditatieve bewustzijn.

Iyengar Yoga Restorative

Je doet houdingen die je mind kalmeren en je lichaam verruimen en herstellen. Je ondersteunt je lichaam met props, waardoor het fysiek minder intensief is. Het oefenen wordt meditatief. Je oefent met waarnemen van je adem en maakt kennis met de basis van pranayama. Geschikt voor iedereen.

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.