Vinyasa Yoga Opleiding

Vinyasa Yoga Teacher Training start Oktober 2025 (click here for English)

Voel je je geroepen om de diepte in te duiken met Yoga? Wil je leren Yoga te delen met anderen? Dan is de Thrive Yoga Vinyasa Opleiding (200 uur Yoga Alliance) een mooi begin van je ontwikkeling als yogi en toekomstig yogadocent.

De training is niet alleen een reis van kennisverdieping en professionele ontwikkeling, het is ook een reis naar binnen; naar zelfkennis, wijsheid en kracht. Je kunt je nu (vrijblijvend) opgeven als geïnteresseerde.

International Teacher Training (English Spoken) Yoga Alliance Certified

De Thrive Vinyasa Yoga-opleiding

Onder leiding van verschillende hoofddocenten, waaronder Stefania en Marco en senior-docente Gretchen wordt je gedurende negen maanden opgeleid tot professioneel yogadocent. Na succesvolle afronding ontvang je het Thrive Yoga Vinyasa-certificaat en kun je je registreren bij het internationaal kwaliteitsinstituut Yoga Alliance®. De Thrive Yoga-opleiding gaat niet uit van één specifieke traditie, maar brengt verschillende yogastromingen bij elkaar om inzicht te geven in de ontwikkeling van yoga. Je maakt kennis met de Ashtanga Vinyasa benadering, met elementen van Jivamukti Yoga en leert houdingen te begrijpen vanuit de Functionele Yoga.  Anatomie, filosofie en persoonlijke ontwikkeling vormen de drie pilaren van de opleiding. Functionele anatomie om lichamen en houdingen te doorgronden, filosofie om in het dagelijks leven te integreren en persoonlijke ontwikkeling om competenties en inzicht in jezelf te ontwikkelen.

Anatomie

De (functionele) anatomie vormt de basiskennis over het lichaam en de yogahoudingen. Je leert niet alleen over botten, spieren en bindweefsel, maar ook over mobiliteit. Het skelet van ieder mens is uniek. Dat heeft invloed op de “range of motion” van iedere yogastudent. De mate van ruimte in de gewrichten (bijvoorbeeld) varieert enorm per persoon. Je leert hoe je houdingen kunt aanpassen voor iedere student. Met kennis van (functionele) anatomie leer je houdingen toegankelijk te maken voor alle lichamen, alle leeftijden en alle levensfasen. Niet alleen leer je veel over je eigen lichaam, je gaat ook uitgebreid kijken naar de anatomie van je medestudenten. 

Filosofie

Filosofie is de tweede belangrijke pilaar van de training. Je maakt op een interactieve manier kennis met de yogafilosofie en de ontwikkeling van Yoga door de eeuwen heen. Reflectie is het sleutelwoord. We brengen de belangrijkste eeuwenoude yogateksten tot leven met reflectie-oefeningen en gespreksvoering. We nodigen je uit de yogafilosofie te ervaren en praktisch toe te passen in het dagelijks leven. We brengen ieder weekend Bhakti (devotie) in de opleiding, met het vertellen van verhalen en het zingen van mantra’s.

Persoonlijke ontwikkeling

Intensieve yogabeoefening leidt tot een proces van innerlijke transformatie. We zien regelmatig dat mensen tijdens de opleiding een stap maken richting een yoga levensstijl. We nemen afscheid van oude patronen en/of blokkades en cultiveren ruimte voor creativiteit en nieuwe gewoonten. In de Thrive Yoga Opleiding begeleiden we deze innerlijke transformatie door te werken in kleine groepen. We vormen vaste mentorgroepen waarin we de tijd nemen om te reflecteren op de persoonlijke reis. Het is onze passie om een gedegen en inspirerende verdieping van Yoga te bieden aan onze studenten. We zijn er dan ook van overtuigd dat we kundige en authentieke yogadocenten de wereld in zullen sturen

Voor wie?

Je kunt deze opleiding volgen als een goede basis wilt leggen als toekomstig yogadocent, maar ook als je geen les wilt geven en je je wilt toewijden aan een verdieping van jouw yoga pad en de persoonlijke ontwikkeling die daarbij komt kijken.

We verwachten dat je al enige tijd aan yoga doet en actief lessen volgt, of een actieve self-practice hebt ontwikkeld. In principe is de opleiding voor iedereen met een serieuze interesse en intentie tot groei.

Het programma

Asana in depth

Ieder weekend bevat twee sessies Asana in Depth. Tijdens deze sessies nemen we de tijd om iedere yogahouding afzonderlijk te bekijken, te beoefenen en te bespreken. Je leert de anatomische functies van de houding, toepasselijke variaties, en je leert de houding veilig en duidelijk over te dragen met de daar bijbehorende verbale instructie en fysieke assists.

Filosofie

We gaan de diepte met workshops yogafilosofie en psychologie. Je leert over de geschiedenis van yoga, de verschillende (klassieke en moderne) stromingen en krijgt inzicht in de belangrijkste yoga teksten en fundamenten van de Yoga filosofie. We brengen deze eeuwenoude yogateksten tot leven door ze te verbinden aan ons dagelijks leven. Reflectie is daarbij het sleutelwoord.

Anatomie

In de workshops functionele anatomie leer je over het skelet, de gewrichten, spieren en het bindweefsel. Je leert over grote variaties in het skelet van ieder mens en leert deze variatie ook daadwerkelijk te zien in jezelf en in anderen. Daarnaast leer je de spiergroepen die we in de yogales enerzijds versterken en anderzijds soepel maken. 

Teaching skills

Hoe bouw je een goede vinyasa les op? Hoe sta je voor een groep? Hoe gebruik je je stem? Hoe beweeg je door de ruimte? Het zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de workshops Teaching Skills. We besteden aandacht aan het ontwikkelen van competenties en oefenen sequencing met het voorbereiden van eigen yogalessen.

Vinyasa en flow

Vinyasa betekent onder anderen het koppelen van beweging en het ritme van de adem. Flow is dan ook essentieel onderdeel van een vinyasa yogales. Tijdens de workshops Vinyasa en Flow leer je instructie te geven die een flow in de les brengt. Je leert hoe je een flow kunt opbouwen, afbouwen en ook op een vloeiende manier kunt overdragen aan je studenten en hoe je ‘storytelling’ op een creatieve manier in je les integreert. 

Yin yoga

Je maakt kennis met de principes van Yin Yoga. We hebben daarvoor gekozen omdat yin principes een mooie balans kunnen brengen in een vinyasa yogales. Wat is het doel van Yin Yoga? Hoe breng je iemand in en uit een yin yogahouding? Hoe verwerk je een yin houding in een les? Deze vragen worden onder anderen beantwoord tijdens de Yin Yoga workshops.

Persoonlijke ontwikkeling

We komen in kleine (mentor-) groepen bij elkaar om te delen, te oefenen, te reflecteren en onderdelen van de stof te herhalen. We creëren ruimte voor aandachtig luisteren en het delen van onze persoonlijke beleving. Ook meditatie vormt een integraal onderdeel van de opleiding, waarbij je leert dichter bij jezelf te komen. Je leest ‘teacher skills’  en empowerment om voor een groep te staan.

Energie & pranayama

Je leert over prana, de relatie tussen de ademhaling en het zenuwstelsel en besteden aandacht aan de bandha’s (aanspanningen). Je leert pranayama oefeningen zelf uit te voeren (ujjayi, nadi shodhana, kapalabhati, Kumbhaka). Je leert de buikademhaling en de ujjayi zelf te begeleiden.  

Praktische informatie

Informatiesessies

De volgende  gratis informatie en inspiratie sessies met meditatie, vinyasa, anatomie staan gepland. Doe vrijblijvend mee en maak kennis met ons! Klik op de datum van je keuze hieronder om mee te doen. Data beginnen najaar 2024

Opbouw programma en prijzen

De training vindt plaats in negen weekeinden van vier tot vijf dagdelen, verdeeld over negen maanden. We verwachten dat je gemiddeld vier yogalessen per maand bij ons in de studio volgt, dus in totaal 32 lessen in de acht maanden, waarvan minimaal 12 bij je eigen mentor. Alle dagdelen vinden als fysieke training plaats (dus niet online).

DATA & TIJDEN OPLEIDING (wijzigingen voorbehouden):

NTB start oktober 2025

zaterdagen 09:00-17:00 uur
zondagen    09:00-17:00 uur

KOSTEN:

  • NTB 

Voorwaarden / Informatie

  • Als Teacher Trainee krijg je gedurende de training 10% doorlopende korting op een Light of Full Membership, of 20% op een strippenkaart.
  • Bij inschrijving is een eerste aanbetaling van € 250,- vereist.
  • De rest van de betaling ontvangen we uiterlijk vier weken voor start opleiding
  • Betaling in vier termijnen is mogelijk (toeslag: € 50,- alleen op Regular tarief).
  • De opleiding is vrijgesteld van BTW onder CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs).

Locatie: Studio FCP Zeeburg of Studio IJburg

NTB

Interesse

Via onderstaande link kun je je direct opgeven als geïnteresseerde om op de hoogte gehouden te worden of je direct inschrijven voor de opleiding. Let op, we laten minimaal 10 en maximaal +/- 20 studenten toe om de training kleinschalig en persoonlijk te houden zodat we kunnen werken in mentorgroepen. Voor de start van de opleiding geven we enkele (gratis) inspirerende informatiemiddagen, mogelijk online. Zodat je vragen kunt stellen en we je meer over de opleiding kunnen vertellen en inspireren.

De Docenten

Stefania (hoofddocent)

Stefania is een advocaat, gediplomeerde yogaleraar, masseuse en mentor die al bijna twee decennia constant oefent en studeert. Ze heeft een traditionele yoga achtergrond in Ashtanga en Jivamukti Yoga. Later volgde ze gecertificeerde trainingen in functionele bewegingen, Zen Yoga en Massagetherapie. Haar lessen zijn fysiek uitdagend, anatomisch gebaseerd en inspirerend. Als een zeer gevoelig introvert persoon die zelf herstelde van burn-out en trauma’s uit het verleden, brengt Stefania mantra’s op het harmonium en meditatie naar moderne mensen om met het leven om te gaan.

Marco (hoofddocent)

Marco is de founder van Thrive Yoga (2012) en een breed opgeleide gecertificeerde yogadocent in verschillende stijlen. Naast een initiële Vinyasa Yoga opleiding bij Svaha Yoga (500 uur)  heeft hij verschillende yogastijlen geleerd in onder andere Nederland, India en Indonesië (Bali) en de Yin Yoga Opleiding gevolgd bij Yoga Garden (Anat Geiger (200 uur)) en bij de bron van Yin Yoga ‘Paul Grilley’ (100 hr VS). Wellicht zijn grootste inspiratie haalt hij uit de Jivamukti Yoga stijl, waar hij in India, bij Sharon Gannon, David Life, Jules Febre en Lady Ruth de Jivamukti Yoga (300 uur) opleiding volgde. Sinds 2018 leidt Marco yogadocenten op.

Gretchen (senior docent)

Gretchen werd op jonge leeftijd verliefd op beweging. Ze begon met danslessen op vierjarige leeftijd en maakte via haar danstraining kennis met yoga als een manier om kracht en flexibiliteit te vergroten. Ze beoefende al tien jaar yoga voordat ze echt gepassioneerd raakte door de beoefening. Ze vond haar yogahuis in het Laughing Lotus Yoga Center in San Francisco, waar ze de tradities en praktijken van yoga kon leren kennen en haar lichaam en adem kon verkennen in een veilige en ondersteunende omgeving. Gretchen voltooide haar 200-urige lerarenopleiding bij Laughing Lotus in 2012. Sindsdien heeft ze meer dan 300 uur bijscholing gevolgd en is ze een gecertificeerde toegankelijke yogaleraar. Gretchen geeft les in Amsterdam sinds 2012, bij Thrive sinds 2014, en leidt en assisteert bij yoga docentenopleidingen sinds 2020.

Wat zeggen oud-deelnemers?

“Een super fijne opleiding voor diegene die naast de asana’s ook meer verdieping en inzicht willen in de filosofie en hun eigen te bewandelen pad. Ook een die je leert rekening te houden met verschillende lichamen dmv praktische anatomie. Heel waardevol, en ik ben blij dat ik voor deze opleiding gekozen heb”

– Marinka (Vinyasa TT 2019)

“Ik volgde de Thrive Teachers opleiding met heel veel plezier. Het is een mooie opleiding om dieper in de wereld van yoga te duiken. Er is veel persoonlijke aandacht en ruimte om uit de opleiding te halen dát wat jij wilt. Het klopt bij Thrive, die persoonlijke aanpak en aandacht komt overal terug. Onze docenten verschillen ook. Dat is leuk en inspirerend. Ze zijn goed benaderbaar.”

– Suzan (Vinyasa TT 2019)

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.