Yin Yoga Opleiding

Heeft Yin Yoga je hart gestolen? Wil je verdieping aanbrengen in je Yin Yoga beoefening? Of wil je yogaleraar worden? De Thrive Yin Yoga Training (200 uur Yoga Alliance) gaat in maart 2024 van start.

In de 200hr Yin Yoga opleiding leer je alles over de basis van yin yoga en leer je veilig en professioneel yin yogales geven. Het fundament van de opleiding bestaat uit anatomie, filosofie, houdingen, meditatie en coaching. Daarnaast krijg je allerlei tools aangeboden om jouw yogalessen mee te verrijken!

The Grilley Methode

We bieden een 200hr opleiding zodat je als volwaardig yogadocent goed onderlegd aan de slag kunt. De opleiding biedt een anatomische en filosofische basis volgens de “Grilley Method”, de methode van Paul & Suzee Grilley, de grondleggers van Yin Yoga. De basiskennis gaat over functionele anatomie en daar op aansluitend de yin yoga familiehoudingen. De filosofische basis gaat over het Taoïsme, de grondbeginselen van de Chinese Geneeskunde en het Boeddhisme.

We besteden ook tijd aan persoonlijke ontwikkeling, in de vorm van gezamenlijke en individuele filosofische reflectie. Er is aandacht voor het ontwikkelen van een persoonlijke meditatie en pranayama practice. We streven niet alleen naar het delen van kennis, maar ook naar daadwerkelijke verdieping van jouw ontwikkeling als yogi.

“What’s easy for one student, might be impossible for another, because every bone in every body is different”

– Paul & Suzee Grilley

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ieder weekend start met een blok functionele anatomie waarbij je leert begrijpen dat ieder lichaam uniek is qua bouw (skelet) en fysiologie. Je krijgt uitgebreid uitleg over het skelet, de grote spiergroepen en de belangrijke rol van fascia/bindweefsel in yin yoga.

We behandelen ieder weekend de principes van yin yoga, hoe je een yin yogales goed opbouwt en begeleidt. We nemen uitgebreid de tijd om de yin yoga houdingen te behandelen en er is veel ruimte voor oefenen, onderzoeken en vragen stellen. De workshops filosofie bestaan uit een introductie tot het Taoïsme, de Chinese Geneeskunde (5 elemententheorie, de drie schatten Ying, Chi Shen, de grootste meridianenparen) en het grond beginselen van het Boeddhisme. We besteden uitgebreid aandacht aan meditatie en adem, met onder andere yin en yang meditatie en yin pranayama technieken.

Naast de ontwikkeling van kennis, gaat de opleiding over persoonlijke ontwikkeling. Een yogareis kan veel losmaken in de binnenwereld en verandering brengen in je leven. We nemen alle ruimte om te reflecteren op deze ontwikkeling en groei in de mentorgroepen. Gedurende de opleiding is één van de hoofddocenten jouw mentor.

Opleidingscurriculum

ANATOMIE GRILLEY METHOD

 • Variaties in skelet en inclusief lesgeven
 • Doelgebieden (14 skeletal segments, 10 muscle groups)
 • Anatomie van het onderlichaam
 • Anatomie van het bovenlichaam
 • De rol van fascia in yin yoga
 • Theory of Exercise
 • Het zenuwstelsel

 

YIN YOGA BASIS & HOUDINGEN

 • Principes (tattvas) van yin yoga
 • Yin houdingen voor het onderlichaam
 • Yin houdingen voor het bovenlichaam
 • Het geven van effectieve verbale en manuele instructie
 • Effectief gebruik van attributen (bolsters, dekens, blokken, riemen)
 • Counter poses & rebound
 • Yin yogales opbouw & sequencing
 • Yin & slow flow opbouw & sequencing

 

FILOSOFIE

 • Basisbeginselen van het Taoïsme
 • Basisbeginselen van de Chinese Geneeskunde: chi en 5 elemententheorie
 • De grote meridianenparen en organen
 • De Moderne Meridianentheorie (dr. H. Motoyama)
 • Basisbeginselen van het Boeddhisme

 

LESGEVEN & VERRIJKING

 • Leren lesgeven en oefenen
 • Ontspanningstechnieken om toe te passen in de les
 • Mantra & stembevrijding
 • Chi activerende oefeningen om toe te passen in de les
 • Myofascia release technieken om toe te passen in de les

 

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

 • Meditatietechnieken & practice
 • Pranayamatechnieken & practice
 • Begeleiding in mentorgroep
 • Reflectie in de groep

Vakgebieden

Functionele Anatomie

Je leert over het skelet, de gewrichten, spieren, bindweefselnetwerk en het zenuwstelsel. Je leert over grote variaties in het skelet van ieder mens en leert deze variatie ook daadwerkelijk te zien in jezelf en in anderen. Daarnaast leer je de belangrijkste doelgebieden die we met yin houden beïnvloeden. Als laatste leer je over het bindweefselnetwerk: hoe yin yoga effect heeft op het bindweefsel en waarom.

Houdingen

We nemen uitgebreid de tijd voor het analyseren van yin yoga houdingen. We kijken systematisch naar de yin archetypen en bijpassende doelgebieden. Je leert de veelheid aan variaties die je kunt aanbrengen, hoe je duidelijke verbale instructie geeft en hoe je studenten op een effectieve manier kunt assisteren met hulpmiddelen.

Filosofie

De eeuwenoude yogafilosofie kan onze ervaring van het (dagelijks) leven enorm verrijken. Ieder weekend nemen we de tijd voor een specifiek filosofisch onderwerp. We basisbeginselen van het Taoïsme met specifieke aandacht voor het concept Yin/Yang. Ook introduceren we de Chinese Geneeskunde en het Boeddhisme. Je reflecteert op de relevante thema’s uit het werk en verbindt deze aan je eigen dagelijkse leven.

Energie (chi) 

Het doel van yoga asana is het harmoniseren van de chi in het lichaam. Je leert over chi: wat is het? Wat voor soorten chi worden er onderscheiden? Je leert hoe chi stroomt in het lichaam, over de belangrijkste meridianen paren en hun functies en je leert chi te activeren in het lichaam met dynamische oefeningen en ontspanningstechnieken.

Meditatie & Pranayama

Meditatie en pranayama vormen een vast onderdeel van de weekenden. We stimuleren je om een persoonlijke meditatie en pranayama practice te ontwikkelen. Je maakt kennis met verschillende meditatietechnieken waaronder yin en yang meditatie en yin pranayama.

Yin Yoga Practice

Elk weekend volg je twee yin yogalessen bij de opleidingsdocenten. Je krijgt huiswerk mee waarbij je wordt gevraagd je persoonlijke yin yoga beoefening te onderzoeken en te analyseren. Daarbij zal je tijdens de training een minimaal aantal yin yogalessen volgen bij verschillende Thrive Yin Yoga docenten.

 

Lesgeven & Sequencing

We besteden veel tijd aan leren lesgeven, aan je medestudenten, je partner, je huisdier en iedereen die maar wilt. Je leert hoe je een les opbouwt en wat je wel en niet zegt in een les. Je krijgt tools aangereikt om je lessen mee te verrijken. Hoe praat je over filosofie of een thema in een les? Wat voor sequences kun je doen met yin houdingen? Ook leren we je een slow flow les vorm te geven.

Mentorgroep

Ieder weekend kom je samen in een kleine mentorgroep waarin je onder begeleiding van een opleidingsdocent (mentor) reflecteert op je ervaringen en ontwikkeling. Aan de basis ligt het principe van ‘aandachtig delen en luisteren’ waarin je wordt uitgedaagd om te delen en te luisteren zonder weder communicatie. Daarnaast gebruiken we het mentoruur om te oefenen met lesgeven en het ontvangen van feedback.

Mentorgroepen
Ieder weekend kom je samen in een kleine mentorgroep waarin je onder begeleiding van een opleidingsdocent (mentor) reflecteert op je ervaringen en ontwikkeling. Aan de basis ligt het principe van ‘aandachtig delen en luisteren’ waarin je wordt uitgedaagd om te delen en te luisteren zonder weder communicatie. Daarnaast gebruiken we het mentoruur om te oefenen met lesgeven en het ontvangen van feedback.

Voor wie?

De 200hr Yin Yogaopleiding is een goede basis voor iedereen die yogaleraar wilt worden. Ook is het een mooi traject voor verdieping van je yoga practice en persoonlijke ontwikkeling. Aan de slag gaan als yogaleraar is geen must en soms ontdek je pas wat wilt tijdens het volgen van de opleiding. Voel je een innerlijke ja? Dan is dat soms al genoeg! We verwachten wel dat je al ervaring hebt met yin yoga.

Informatiesessies

Voor de start van de training geven we enkele (gratis) inspirerende informatiemiddagen met de docenten. Je krijgt alle ruimte om vragen te stellen en verwachtingen te bespreken. Klik op de knop hieronder voor informatie en deelname aan de sessies:

 • Zondag 1 oktober: studio IJburg, 17:30-18:15 met Sanne                                              
 • Zondag 26 november : studio IJburg, 17:00-17:45 met Jorinde  (aansluitend aan de workshop Sunday Session: Yin, Mantra & Nidra )                                          
 • Zondag 17 december: studio Oost, 17:00-17:45 met Sanne (aansluitend aan de workshop winter yin/ nidra XL workshop)

 

Docenten

De opleiding wordt gegeven door twee hoofddocenten; Sanne Jennen, Jorinde Verzijl en wordt gefaciliteerd door Marco Rodie, eigenaar van Thrive Yoga.

Onze opleidingsdocenten zijn zeer ervaren en opgeleid door onder andere Paul en Suzee Grilley, de grondleggers van Yin Yoga, Bernie Clark , auteur van Your Body, Your Yoga en Your Spine, Your Yoga, en Anat Geiger, één van de meest vooraanstaande functionele yogadocenten in Europa. Lees voor meer details over onze docenten op hun persoonlijke profiel (klik op de naam).

Locatie: Stadsoase Naar Zee

We hebben een prachtige ruimte waar we in een rustige en professionele omgeving kunnen leren en oefenen; Stadsoase Naar Zee op IJburg is direct gelegen aan het IJmeer. Door de vele, grote ramen heb je een geweldig uitzicht op het water en de vuurtoren.

Studiemateriaal

Verplicht:

The Complete Guide to Yin YogaThe Philosophy and Practice of Yin Yoga – Bernie Clark

t.b.a.

Verrijking:

Your Body, Your Yoga, Bernie Clark

The Dhammapada, Eknath Easwaran

 

Planning en prijzen

De opleiding neemt ongeveer 9 maanden in beslag. De tijden van de weekenden zijn:

Zaterdag 09:00 – 17:30

Zondag   09:00 – 17:30 

Data

2024:  (VRIJDAGAVOND 1 MAR) 2-3 MAR, 6-7 APR, 25-26 MEI, 22-23 JUNI, 13-14 JULI, 14-15 SEPT, 12-13 OKT, 9-10 NOV, 30 NOV-1DEC.
 
Reguliere prijs

€ 3.200 

Early bird prijzen (inschrijving en aanbetaling voor aangegeven datum):
– voor 1 november 2.950
– voor 1 januari 3.050
– voor 1 februari 3.100
Na 1 februari reguliere prijs.

 • bij inschrijving is een aanbetaling van 250 euro vereist
 • bij betaling in drie termijnen geldt een toeslag van 50 euro
 • als Teacher Trainee krijg je gedurende de training 10% doorlopende korting op een light of full membership

Wat zeggen oud-deelnemers?

“Ik heb enorm genoten van deze opleiding! De docenten zijn alledrie prachtige persoonlijkheden die ieder op hun eigen   manier hun kennis met veel liefde en passie overbrengen. Dankbaar dat ik zoveel heb mogen leren en ook nog in een hele fijne, warme groep.”

– Eva (Yin TT 2020)

“De yin yoga opleiding bij Thrive voelde als een groot cadeau aan mezelf. Vanwege de gepassioneerde en professionele trainers, en vanwege de fijne, warme groep waarmee we konden oefenen en delen. De opleiding biedt een fijne mix van de yin yoga houdingen, anatomie, filosofie en zelfreflectie.”

– Wanda (Yin TT 2020)

“Deze Yin opleiding laat je niet alleen maar proeven aan de theorie, maar laat je voelen op zowel fysiek als mentaal niveau wat Yin doet en kan zijn. Van de super praktische lessen anatomie en yin theorie volgens de 7 archetypes, tot het zelfonderzoek op gebied van fysieke grenzen, jou meditatie pad en soms ook de confrontatie met jezelf en eigen emoties tijdens de gegeven Yin lessen. Een opleiding waar je als persoon veel uithaalt en duidelijk naar voren komt waar je op het moment staat in het leven, maar je zeker ook op professioneel vlak als teacher veel meekrijgt voor de toekomst!”

– Sophie (Yin TT 2020)

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

 • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 17,-)
 • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 35,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.