Yin Yoga Opleiding

Heeft Yin Yoga je hart gestolen? Wil je verdieping brengen in je Yin Yoga beoefening? Of wil je yogaleraar worden? De Thrive Yin Yoga Training (100 uur en 200 uur Yoga Alliance) gaat 24 mei 2024 van start.

In onze Yin Yoga opleiding leer je alles over yin yoga en leer je veilig en professioneel yogales geven. Het fundament van de opleiding bestaat uit anatomie, filosofie, houdingen, meditatie en coaching. Daarnaast krijg je allerlei tools aangeboden om jouw yogalessen mee te verrijken!

Waarom juist deze opleiding?

Thrive biedt een kleinschalige opleiding aan geleid door twee senior docenten Sanne Jennen en Jorinde Verzijl (direct uit de Paul Grilley lijn). De groepen zijn klein (maximaal 15 mensen) en je krijgt Sanne of Jorinde als mentor gedurende de hele opleiding. Het 200hr curriculum is uniek en uitgebreid en na afronding kun je als volwaardig yogadocent aan de slag met lesgeven.

De opleiding is een 200hr training,  maar je kunt er ook voor kiezen om de eerste module (100 uur) of de tweede (verdiepings-) module los boeken (de laatste onder bepaalde voorwaarden).

The Grilley Methode

De opleiding biedt een goede anatomische en filosofische basis volgens de “Grilley Method”, de methode van Paul & Suzee Grilley, de grondleggers van Yin Yoga. De basiskennis gaat over functionele anatomie en daar op aansluitend de yin yoga familiehoudingen. De filosofische basis gaat over het Taoïsme, de grondbeginselen van de Chinese Geneeskunde en het Boeddhisme.

We besteden ook tijd aan persoonlijke ontwikkeling, in de vorm van gezamenlijke en individuele filosofische reflectie. Er is aandacht voor het ontwikkelen van een persoonlijke meditatie en pranayama practice. We streven niet alleen naar het delen van kennis, maar ook naar daadwerkelijke verdieping van jouw ontwikkeling als yogi.

“What’s easy for one student, might be impossible for another, because every bone in every body is different”

– Paul & Suzee Grilley

Hoe ziet de opleiding eruit?

We behandelen ieder weekend de principes van yin yoga, hoe je een yin yogales goed opbouwt en begeleidt. We nemen uitgebreid de tijd om de yin yoga houdingen te behandelen en er is veel ruimte voor oefenen, onderzoeken en vragen stellen.

Ieder weekend start met een sessie functionele anatomie waarbij je leert begrijpen dat ieder lichaam uniek is qua bouw (skelet) en fysiologie. Je krijgt uitgebreid uitleg over het skelet, de grote spiergroepen en de belangrijke rol van fascia/bindweefsel in yin yoga.

De workshops filosofie bestaan uit een introductie tot het Taoïsme, de Chinese Geneeskunde (5 elemententheorie, de drie schatten Ying, Chi Shen, de grootste meridianenparen) en het grond beginselen van het Boeddhisme. We besteden uitgebreid aandacht aan meditatie en adem, met onder andere yin en yang meditatie en yin pranayama technieken.

Naast de ontwikkeling van kennis, gaat de opleiding over persoonlijke ontwikkeling. Een yogareis kan veel losmaken in de binnenwereld en verandering brengen in je leven. We nemen alle ruimte om te reflecteren op deze ontwikkeling en groei in de mentorgroepen. Gedurende de opleiding is één van de hoofddocenten jouw mentor.

Opleidingscurriculum

ANATOMIE GRILLEY METHOD

Module 1

 • Variaties in skelet en inclusief lesgeven
 • Doelgebieden (14 skeletal segments, 10 muscle groups)
 • Anatomie van het onderlichaam
 • De rol van fascia in yin yoga
 • Theory of Exercise

 

Module 2

 • Anatomie van het bovenlichaam
 • Variaties in skelet en inclusief lesgeven
 • De rol van fascia in yin yoga
 •  

YIN YOGA BASIS & HOUDINGEN

Module 1

 • Principes (tattvas) van yin yoga
 • Yin houdingen voor het onderlichaam
 • Het geven van effectieve verbale en manuele instructie
 • Effectief gebruik van attributen (bolsters, dekens, blokken, riemen)
 • Counter poses & rebound
 • Yin yogales opbouw

 

Module 2

 • Yin houdingen voor het bovenlichaam
 • Bovenlichaam variaties in de 7 archetypen
 • Yin Yoga Sequencing
 • Slow flow sequencing
 • Chi activating exercises (Motoyama)

 

FILOSOFIE

Module 1

 • Basisbeginselen van het Taoïsme
 • De Moderne Meridianentheorie (dr. H. Motoyama)
 • Basisbeginselen van de Chinese Geneeskunde: chi en 5 elemententheorie

 

Module 2

 • Basis TCM: De grote meridianenparen en organen
 • De Moderne Meridianentheorie (dr. H. Motoyama)
 • Basisbeginselen van het Boeddhisme of Patanjali’s Yoga Sutra’s
 •  

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Module 1 & 2

 • Meditatietechnieken & practice
 • Pranayamatechnieken & practice
 • Begeleiding in mentorgroep
 • Reflectie in de groep
 •  

Vakgebieden

Functionele Anatomie

Je leert over het skelet, de gewrichten, spieren, bindweefselnetwerk en het zenuwstelsel. Je leert over grote variaties in het skelet van ieder mens en leert deze variatie ook daadwerkelijk te zien in jezelf en in anderen. Daarnaast leer je de belangrijkste doelgebieden die we met yin houden beïnvloeden. Als laatste leer je over het bindweefselnetwerk: hoe yin yoga effect heeft op het bindweefsel en waarom.

Houdingen

We nemen uitgebreid de tijd voor het analyseren van yin yoga houdingen. We kijken systematisch naar de yin archetypen en bijpassende doelgebieden. Je leert de veelheid aan variaties die je kunt aanbrengen, hoe je duidelijke verbale instructie geeft en hoe je studenten op een effectieve manier kunt assisteren met hulpmiddelen.

Filosofie

De eeuwenoude yogafilosofie kan onze ervaring van het (dagelijks) leven enorm verrijken. Ieder weekend nemen we de tijd voor een specifiek filosofisch onderwerp. We basisbeginselen van het Taoïsme met specifieke aandacht voor het concept Yin/Yang. Ook introduceren we de Chinese Geneeskunde en het Boeddhisme. Je reflecteert op de relevante thema’s uit het werk en verbindt deze aan je eigen dagelijkse leven.

Energie (chi) 

Het doel van yoga asana is het harmoniseren van de chi in het lichaam. Je leert over chi: wat is het? Wat voor soorten chi worden er onderscheiden? Je leert hoe chi stroomt in het lichaam, over de belangrijkste meridianen paren en hun functies en je leert chi te activeren in het lichaam met dynamische oefeningen en ontspanningstechnieken.

Meditatie & Pranayama

Meditatie en pranayama vormen een vast onderdeel van de weekenden. We stimuleren je om een persoonlijke meditatie en pranayama practice te ontwikkelen. Je maakt kennis met verschillende meditatietechnieken waaronder yin en yang meditatie en yin pranayama.

Yin Yoga Practice

Elk weekend volg je twee yin yogalessen bij de opleidingsdocenten. Je krijgt huiswerk mee waarbij je wordt gevraagd je persoonlijke yin yoga beoefening te onderzoeken en te analyseren. Daarbij zal je tijdens de training een minimaal aantal yin yogalessen volgen bij verschillende Thrive Yin Yoga docenten.

 

Lesgeven & Sequencing

We besteden veel tijd aan leren lesgeven, aan je medestudenten, je partner, je huisdier en iedereen die maar wilt. Je leert hoe je een les opbouwt en wat je wel en niet zegt in een les. Je krijgt tools aangereikt om je lessen mee te verrijken. Hoe praat je over filosofie of een thema in een les? Wat voor sequences kun je doen met yin houdingen? Ook leren we je een slow flow les vorm te geven.

Mentorgroep

Ieder weekend kom je samen in een kleine mentorgroep waarin je onder begeleiding van een opleidingsdocent (mentor) reflecteert op je ervaringen en ontwikkeling. Aan de basis ligt het principe van ‘aandachtig delen en luisteren’ waarin je wordt uitgedaagd om te delen en te luisteren zonder weder communicatie. Daarnaast gebruiken we het mentoruur om te oefenen met lesgeven en het ontvangen van feedback.

Mentorgroepen
Ieder weekend kom je samen in een kleine mentorgroep waarin je onder begeleiding van een opleidingsdocent (mentor) reflecteert op je ervaringen en ontwikkeling. Aan de basis ligt het principe van ‘aandachtig delen en luisteren’ waarin je wordt uitgedaagd om te delen en te luisteren zonder weder communicatie. Daarnaast gebruiken we het mentoruur om te oefenen met lesgeven en het ontvangen van feedback.

Voor wie?

De 200hr Yin Yogaopleiding is een goede basis voor iedereen die yogaleraar wilt worden. Ook is het een mooi traject voor verdieping van je yoga practice en persoonlijke ontwikkeling. Aan de slag gaan als yogaleraar is geen must en soms ontdek je pas wat wilt tijdens het volgen van de opleiding. Voel je een innerlijke ja? Dan is dat soms al genoeg! We verwachten wel dat je al ervaring hebt met yin yoga. Iedereen kan ook de 100 uurs basis module boeken. Alleen wanneer je de (verdiepings-) module van 100 uur kiest verwachten we dat je al een eerdere yin yoga opleiding gevolgd hebt.

Informatiesessies

Voor de start van de training geven we enkele (gratis) inspirerende informatiemiddagen met de docenten. Je krijgt alle ruimte om vragen te stellen en verwachtingen te bespreken. Klik op de knop hieronder voor informatie en deelname aan de sessies:                                         

 • Vrijdag 26 april studio Celebes met Jorinde

Naast de informatiesessies is het ook mogelijk een persoonlijke (bel-) afspraak met Sanne of Jorinde te maken. Mail ons dan op info@thriveyoga.nl

Docenten

De opleiding wordt gegeven door twee hoofddocenten; Sanne Jennen, Jorinde Verzijl en wordt gefaciliteerd door Marco Rodie, eigenaar van Thrive Yoga.

Onze opleidingsdocenten zijn zeer ervaren en opgeleid door onder andere Paul en Suzee Grilley, de grondleggers van Yin Yoga, Bernie Clark , auteur van Your Body, Your Yoga en Your Spine, Your Yoga, en Anat Geiger, één van de meest vooraanstaande functionele yogadocenten in Europa. Lees voor meer details over onze docenten op hun persoonlijke profiel (klik op de naam).

Locatie: Stadsoase Naar Zee

We hebben een prachtige ruimte waar we in een rustige en professionele omgeving kunnen leren en oefenen; Stadsoase Naar Zee op IJburg is direct gelegen aan het IJmeer. Door de vele, grote ramen heb je een geweldig uitzicht op het water en de vuurtoren.

Studiemateriaal

Verplicht:

The Complete Guide to Yin YogaThe Philosophy and Practice of Yin Yoga – Bernie Clark

t.b.a.

Verrijking:

Your Body, Your Yoga, Bernie Clark

Planning en prijzen

De volledige opleiding tot 200 uurs Yaga Alliance gecertificeerd Yin docent bestaat uit negen weekeinden. Je kunt ook (eerst) de 100 uurs (basis-) module  boeken (5 weekeinden) en dan besluiten of je de tweede (verdiepings-) module ook volgt. Of als je al een basis Yin opleiding gedaan hebt kun je je direct inschrijven voor de tweede module (5 weekeinden) die start op 12 oktober.

De tijden van de weekenden zijn:

Zaterdag 09:00 – 17:30 (+ eenmalig vrijdag 24 mei 18:30-21:00)

Zondag   09:00 – 17:30 

Data 

Training kan evt later starten als het min. aantal deelnemers niet bereikt is.

200 hrs100 hrs
module 1
100 hrs
module 2
 
24-26 mei24-26 mei 
22-23 juni22-23 juni 
13-14 juli13-14 juli 
14-15 sept14-15 sept 
12-13 okt12-13 okt12-13 okt
9-10 nov 9-10 nov
30 nov- 1 dec 30 nov- 1 dec
11-12 jan 11-12 jan
8-9 feb 8-9 feb
 
Prijzen
100 hrs:  1.500 (Early Bird),   1.550 (regulier)
200 hrs: 2.850 (Early Bird),  2.900 (regulier)
 
 • De Early Bird prijs is geldig t/m 25 maart 2024
 • De fee is vrijgesteld van BTW (de training is geregistreerd bij CRKBO).
 • Bij inschrijving is een aanbetaling van 250 euro vereist.
 • Bij betaling in drie/vier termijnen geldt een toeslag van 50 euro.
 • Als Teacher Trainee krijg je gedurende de training (op aanvraag) 10% doorlopende korting op een light of full membership of 20% korting op een strippenkaart (we verwachten dat je naast de training minimaal 20 Yin lessen bij Thrive volgt).

Wat zeggen oud-deelnemers?

“Ik heb enorm genoten van deze opleiding! De docenten zijn alledrie prachtige persoonlijkheden die ieder op hun eigen   manier hun kennis met veel liefde en passie overbrengen. Dankbaar dat ik zoveel heb mogen leren en ook nog in een hele fijne, warme groep.”

– Eva (Yin TT 2020)

“De yin yoga opleiding bij Thrive voelde als een groot cadeau aan mezelf. Vanwege de gepassioneerde en professionele trainers, en vanwege de fijne, warme groep waarmee we konden oefenen en delen. De opleiding biedt een fijne mix van de yin yoga houdingen, anatomie, filosofie en zelfreflectie.”

– Wanda (Yin TT 2020)

“Deze Yin opleiding laat je niet alleen maar proeven aan de theorie, maar laat je voelen op zowel fysiek als mentaal niveau wat Yin doet en kan zijn. Van de super praktische lessen anatomie en yin theorie volgens de 7 archetypes, tot het zelfonderzoek op gebied van fysieke grenzen, jou meditatie pad en soms ook de confrontatie met jezelf en eigen emoties tijdens de gegeven Yin lessen. Een opleiding waar je als persoon veel uithaalt en duidelijk naar voren komt waar je op het moment staat in het leven, maar je zeker ook op professioneel vlak als teacher veel meekrijgt voor de toekomst!”

– Sophie (Yin TT 2020)

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

 • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
 • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.