Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga: balans tussen beweging en verstilling

Yoga is er in veel verschillende vormen, van vliegend (aerial), tot vrijwel liggend en half slapend (yoga nidra), van langdurige poses (yin) die eindeloos lijken te duren, tot een van de meest actieve yogavormen, de vinyasa yoga flow.

Een van mijn favoriete lessen bij Thrive is de Ying Yang Yoga, die door verschillende docenten wordt gegeven. Maar wat is eigenlijk Yin Yang Yoga, toch een van de populairste yogalessen in het steeds uitdijende aanbod? Het is precies die yoga, die beide facetten van het bestaan en het leven verenigt. De verstilling en de beweging. De energie van vertragen versus het versnellen.

Iedereen – zeker yogi’s – kent wel het oude Chinese ying yang teken, uit het taoïsme: het rondje met een zwart en wit vlak, kronkelend in een S, met daarin een puntje. Yin en yang staan voor verschillende energieën, yin voor het vrouwelijke, yang voor het mannelijke, voor verschillende seizoenen, en ze bestaan nooit zonder elkaar. Elk mens, eigenlijk alles wat er bestaat, bestaat volgens het taoïsme uit yin en yang, uit tegengestelde elementen die niet zonder elkaar kunnen bestaan, altijd in harmonie zijn, maar ook altijd in beweging.

Enter de Ying Yang Yoga-les bij Thrive Yoga.

Die begint met yin, met de verstilling, om over te gaan in veel actievere yogahoudingen (lees=beetje zweten), waarbij de hartslag een stuk omhoog gaat, waarna het richting het einde van de les weer richting de yin en de savasana gaat.

Laten we een typische yin yang les van Marco Rodie, de oprichter van Thrive, erbij pakken. Die maak ik regelmatig mee. Die start op maandagochtend in IJburg altijd met een bepaalde theorie of les uit de yoga, waarna we meerdere yin-houdingen een paar minuten vasthouden. De ene keer begin je met een Happy Baby, de andere keer met een Twist. Daarna krijgt yang de overhand in de les. Waarbij we van Downward Facing Dog richting Chaturanga (lage plank) en Upward Dog en Three Legged Down Dog gaan en vaak veel verschillende Warrior-poses, soms met de nadruk op balans, de andere keer weer meer op beweging en kracht.

En net als je denkt: nou nou, dit is best een beetje pittig (dat denk ik dan in ieder geval, maar ik ben nog een redelijke groene yogi), neemt de yin, het zachte en het verstilde, het weer over van de beweging. Dan zakt de hartslag weer, zakken we weer dieper in onze poses, en in onze ademhaling, waarna we richting afsluiting en onze laatste gezamenlijke ‘Ohm’ gaan. 

Deze verscheidenheid binnen de les zelf, maakt Yin Yang Yoga misschien wel zeer geschikt voor een grote groep yogi’s. Er zit alles in, wat je wil van een yogales. Het daagt zowel je lichaam uit, als je geest. Het is niet 75 minuten lang fysiek ‘knallen’, noch is het 75 minuten lang ontzettend diep in je poses blijven en mentaal uitgedaagd worden. Het is allebei, er is een balans tussen bewegen en verstillen, er is yin en er is yang, en dat maakt het voor mij een van de fijnste yogavormen. En gezien de populariteit soms van deze lessen, ben ik niet de enige die dat vindt.

Yogi Sander      

Yoga

In onze Yogalessen is veel aandacht voor houding, beweging, adem en filosofie. De lessen varieren van actieve flow tot meditatieve ontspanning.

Pilates

De Pilates methode is een effectieve body workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en flexibel lichaam te creëren.

Gerelateerde berichten

Verbonden ademen

Verbonden ademen: het lichaam geestelijk opruimen Het is tegenwoordig moeilijk om eraan te ontkomen, zeker als je in bepaalde kringen …

Lees verder...

Aerial Yoga

Aerial Yoga: een openbaring! Wie wil er nou niet vliegen, als je kan vliegen? Dat is eigenlijk het eerste dat …

Lees verder...

De nieuwe Celebes-studio

De nieuwe Celebes-studio, waar je mensen kan ontmoeten In januari is er een nieuwe studio van Thrive geopend in de …

Lees verder...

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.