Verbonden ademen

Verbonden ademen: het lichaam geestelijk opruimen

Het is tegenwoordig moeilijk om eraan te ontkomen, zeker als je in bepaalde kringen in de hoofdstad bivakkeert. ‘Ademwerk’. ‘Breathwork’. ‘Verbonden ademen’. ‘Ademcirkels’. Het is de laatste jaren opgekomen als het ‘microdosen’ van truffels en ‘ecstatic dance’. Iedereen doet het tegenwoordig, probeert het of kent mensen die het doen. Zeker in bepaalde sociale bubbels. En de verhalen van ‘gebruikers’ van ademwerk zijn eigenlijk allemaal positief, tot op het religieuze af. Vind nog maar eens iemand die aan verbonden ademen doet en het echt hélémaal niets vindt.

Nou kon het knusse maar toch ook niet geheel onhippe Thrive Yoga niet achterblijven bij deze trend, dus kan je sinds een tijdje bij Elske Steen bij Thrive Oost op maandag en Thrive Celebes op vrijdag, en op donderdag bij Suzanne Leijtens bij Thrive Zeeburg. Dus ik, als groene yogi, inmiddels blogger van Thrive, moest dit ook proberen. Ik moest naar het verbonden ademen op maandagmiddag bij Elske Steen. En ja, ik kan verklappen dat ik ook fan ben geworden en inmiddels een warm pleitbezorger van ‘ademwerk’ ben, naast al mijn andere manieren om mentaal fit te blijven, zoals yoga. Dat verbonden ademen geen trend is maar een blijvertje, zal ik de komende alinea’s proberen uit te leggen.

 Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik al eerder kennis had gemaakt met verbonden ademen, in een therapeutische setting. Ik zal er op deze plek weinig woorden aan vuil maken, want hier gaat het exclusief over Thrive, maar wat ik daar meemaakte kan kort samengevat worden met dit: verschillende mensen in therapie die tijdens een sessie verbonden ademhalen hun ‘emotionele catharsis’ beleefden: extreme woede, verdriet, traumarelease, wat zich uitte in schreeuwen, huilbuien of zich uitleven op een boksbal. Het was heftig.

Nu snap ik dat een yogaschool geen groepstherapie is, maar met de nodige spanning ging ik toch naar die eerste ‘les’ verbonden ademhalen van Elske. Mijn vraag was: hoe diep gaan we eigenlijk? Niet zo diep, gelukkig. Fijn was de rustige uitleg van Elske, die ons meenam in elke stap van het verbonden ademen, toch voor de meeste mensen een nieuw fenomeen. In een uur, deden we een aantal cycli verbonden ademen.

Hoe dat is? Prettig. Het voelt in het begin soms als hard werken. Diep door de neus, uit door de mond, of andersom, vier keer in, zes keer uit (pin me hier niet op vast), steeds dieper ademhalen, begeleid door Elske. Op een gegeven moment is er geen pauze meer tussen het in- en uitademen en ben je dus – juist ja – verbonden aan het ademhalen. Wat er dan gebeurt? Het zuurstofgehalte verandert in je lichaam en uiteindelijk beland je, volledig in je lichaam, en UIT je hoofd.

Verbonden ademen (en al die andere varianten van ademwerk) kunnen kleinere of grotere blokkades, emoties en spanningen in je lichaam ‘oplossen’, of in ieder geval verminderen. Ik ervaarde het verbonden ademen op maandagmiddag bij Elske voor mijzelf als ‘verbonden ademen light’, een kleine opschoning van het lichaam, net als met veel yogavormen de transitie van het hoofd naar het lichaam. Je loopt daarna energiek, met een leeg hoofd, de yogastudio uit, op weg om nog iets moois van je maandagmiddag te maken. Dus wat dat betreft is het een ideale lunchbreak, als je in Amsterdam-Oost of omstreken woont.

Voor wie nog wat dieper wil gaan, kan naar een ‘ademcirkel’ gaan, of een 1-op-1 ademsessie boeken bij een van de ademdocenten. Ik ging op een zondag in mei naar Thrive IJburg, om daar voor het eerst in mijn leven naar een ademcirkel te gaan. Nu moet ik zeggen dat ik van tevoren behoorlijk nerveus was, je weet gewoon nooit wat je tegen gaat komen bij het verbonden ademen. En al helemaal niet met anderen erbij.

Eerst hielden we in een cirkel elkaars handen vast en tuneden we in op elkaars ademhaling. Dat gaf al een gevoel van verbondenheid, dat daarna alleen maar sterker werd. Toen we eenmaal bij een uur lang verbonden ademhalen waren aangekomen, in verschillende cycli, was ik zelf in een vrij meditatieve staat gekomen, nog geholpen door aanrakingen door de twee begeleiders, waarin ik volledig in mijn lichaam belandde, in een staat waarin ik helemaal in kon tunen op mijn eigen intuïtie en een soort hogere bewustzijn kwam, beter kan ik het niet verwoorden. Overigens kom je dan ook in persoonlijke stukken, die te privé zijn om hier te delen, maar ik denk dat iedereen dat ervaart met verbonden ademen. Jouw blokkades, jouw emoties komen naar boven. Daarnaast voelde ik me enorm verbonden met iedereen en alles, meer nog dan tijdens een reguliere ademles.

Ik denk dat je het gewoon een keer moet proberen. Check van tevoren alleen even of je ervoor in aanmerking komt, omdat er een paar gezondheidscondities zijn die niet matchen met verbonden ademen. Maar ademwerk, breathwork, verbonden ademen: ja, ik ben erbij en ik blijf erbij (net als de helft van Amsterdam).

 

Yogi Sander

Yoga

In onze Yogalessen is veel aandacht voor houding, beweging, adem en filosofie. De lessen varieren van actieve flow tot meditatieve ontspanning.

Pilates

De Pilates methode is een effectieve body workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en flexibel lichaam te creëren.

Gerelateerde berichten

Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga: balans tussen beweging en verstilling Yoga is er in veel verschillende vormen, van vliegend (aerial), tot vrijwel …

Lees verder...

Aerial Yoga

Aerial Yoga: een openbaring! Wie wil er nou niet vliegen, als je kan vliegen? Dat is eigenlijk het eerste dat …

Lees verder...

De nieuwe Celebes-studio

De nieuwe Celebes-studio, waar je mensen kan ontmoeten In januari is er een nieuwe studio van Thrive geopend in de …

Lees verder...

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.