Meer mannen aan de Yoga

Mannen, kom ook naar de yoga!

Maandagochtend. Yin Yang Yoga in de studio in IJburg onder leiding van Marco, de oprichter van Thrive. Het is een van mijn ‘vastere’ lesjes die ik volg. Eens in de paar weken kies ik ervoor om de week goed te beginnen met een mooie combinatie van Yin (rustige poses) en Yang (beweging) in een les die altijd door Marco wordt ingeleid met een klein stukje yogageschiedenis of bepaald yogathema – bijvoorbeeld een les van het achtvoudige yogapad, ter contemplatie en goede start van de week.

Een ding is altijd zeker op maandagochtend. Ik ben de enige man in het gezelschap. Ik heb in een jaar tijd op maandagochtend nog nooit een man gespot in de Thrive-studio in IJburg. Vind ik het erg als man? Nee. Maar zou ik het fijn vinden als er meer mannen zouden zijn op maandagochtend? Ja. Gewoon, zodat ik niet ‘de enige’ ben.

Er zijn zeker genoeg lessen bij Thrive Yoga met een enkele man of meerdere mannen, maar over het algemeen valt het aantal mannen behoorlijk tegen. Los dat het voor mezelf dus  soms wat ongemakkelijk (maar dus niet onoverkomelijk) voelt, vind ik dat dood- en doodzonde, voor al die mannen die yoga nog niet hebben ontdekt.

Sinds ik intensief aan yoga doe (medio 2022), voel ik dat yoga heel erg gezond is. Mentaal, lichamelijk; de weg van het hoofd naar het lichaam en het hart. Dat is de reis die ik veel yogasessies maak. Ik moet minimaal een keer per week aan yoga doen. Ik probeer mijn vrienden te overtuigen, maar er is er slechts één die daarin meegaat. Hij is fanatieker geworden dan ik, hij is nu een echte yogi.

De rest van mijn vrienden, veelal redelijk tot zeer fanatieke sporters, komt altijd met excuses. ‘Ik ben niet lenig’ is het meest gebruikte excuus als ik weer bij mijn vrienden en kennissen het yoga-evangelie probeer te verspreiden. Laten we nou één fabeltje uit de wereld te helpen. Je hoeft niet per se ‘lenig’ te zijn voor yoga. Yoga is van alles, een bewegingsleer, een levensfilosofie misschien wel, maar het is geen rigide vorm van bewegen of acrobatiek, waarbij je continu noodgedwongen in allerlei moeilijke houdingen hoeft te balanceren.

Ik weet niet hoe het met de lezers van dit stuk is, maar ik vraag me af of dat ‘ik ben niet lenig’ ook bij jullie het meest gebruikte onzinargument van mannelijke vrienden is als het gaat om het niet proberen van yoga.

Je hoeft niet lenig te zijn. Ik ben ook niet super lenig. Verre van zelfs. Wel best wel sportief, maar ik kan niet mijn benen zo in mijn nek leggen. Ik kan met mijn vingers nog niet eens mijn tenen raken als ik zit. Toch doe ik volop aan yoga. Omdat yoga niet om lenigheid gaat, maar om je intentie, om ademhaling, om verschillende houdingen, om herhaling, om overgave, het doorstaan van weerstand, van zeer rustig bewegen (Yoga Nidra/Yin Yoga) tot heel fanatiek (Vinyasa Yoga Flow).

Yoga is de reis van je hoofd naar het lichaam. Naar een gezond leven, waar hoofd, hart en buik beter in balans zijn. En dat bereik je door het doen van verschillende houdingen en ademhaling. Nu ik dit schrijf, denk ik dat mannen de lenigheid niet alleen als excuses gebruiken. Ze zijn misschien bang wat het met ze doet als ze meer in contact komen met hun lichaam.  

Dus mannen, hou op met die excuses. Yoga is niet ‘voor vrouwen’, het is geen tijdelijke hippe bedoening, het is een duizenden jaren oude Indiase leer, het gaat niet ‘over hoe lenig je bent’, en je hoeft ook geen bijzondere yogakleding aan. Boek gewoon eens een les. Kom in je trainingsbroek of korte broek en kijk eens wat het met je doet. Ik denk dat je er enorm van opknapt.   

Sander (Vooral een regelmatige Thrive Yoga Oost bezoeker. Fan van Yin Yang en Hatha yoga).

Yoga

In onze Yogalessen is veel aandacht voor houding, beweging, adem en filosofie. De lessen varieren van actieve flow tot meditatieve ontspanning.

Pilates

De Pilates methode is een effectieve body workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en flexibel lichaam te creëren.

Gerelateerde berichten

Verbonden ademen

Verbonden ademen: het lichaam geestelijk opruimen Het is tegenwoordig moeilijk om eraan te ontkomen, zeker als je in bepaalde kringen …

Lees verder...

Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga: balans tussen beweging en verstilling Yoga is er in veel verschillende vormen, van vliegend (aerial), tot vrijwel …

Lees verder...

Aerial Yoga

Aerial Yoga: een openbaring! Wie wil er nou niet vliegen, als je kan vliegen? Dat is eigenlijk het eerste dat …

Lees verder...

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.