Hatha Yoga

Hatha Yoga: ideaal voor beginners

Mijn eigen yogareis begon twee jaar geleden met de Hatha-lessen bij Thrive Yoga Oost, en dat was de ideale manier om met yoga kennis te maken. Deze vorm van yoga wordt ook wel de ‘moeder aller yoga’s’ genoemd, en veel yogavormen zijn weer afgeleid van Hatha.

Hatha betekent in het Sanskriet ‘Zon en maan’ – Ha is zon en Tha is maan – en wil je helpen je lichaam en geest in balans te brengen. Dit is gewoon te googlen, dat heb ik ook gedaan (dank yogadezon.nl en wanderworld.nl), maar die balans is eigenlijk ook precies het gevoel dat ik van het allereerste moment kreeg bij Marieke Versteegen bij Thrive Oost.

Ik zou zeggen: Hatha Yoga brengt je in balans, door diep naar binnen te gaan, middels verschillende houdingen, die continu herhaald worden, met een focus op de ademhaling. Die herhaling van houdingen, vaak vanuit de basis op handen en knieën, en van daaruit naar variaties en twists, is makkelijk te volgen als je nog nieuw bent met yoga en dus ideaal voor beginners.

Standaard is het op de woensdagavond zo bij Marieke, dat we de les beginnen met oefeningen doen die ons beter in balans brengen. Regelmatig is dit bijvoorbeeld de ‘wisselende neusgatademhaling’, de Nadi Shodhana Pranayama. Daarmee sluit je het ene neusgat af, om exclusief door het andere neusgat in- en uit te ademen en andersom. Daarmee breng je de energie in je lichaam weer beter in balans.

Na zo’n meditatieve oefening, begint bij Hatha Yoga het meer fysieke onderdeel van de les. Hoewel het bij Hatha nooit écht heel fysiek zwaar wordt: het is van origine geen yoga waar ‘precies de juiste houding’ de hoogste prioriteit heeft. Het gaat meer om de intentie, het laten stromen van je ademhaling, het vinden van je balans, wellicht zelfs een tikje spiritualiteit in de les, dan daadwerkelijk elk vingertje of teentje op de juiste plek te zetten.

Vanuit handen en knieën begint bij Hatha Yoga bijna alle beweging, gecombineerd met veel staande posities (mountain pose), waarbij de armen eerst naar de hemel gaan en dan naar het hart. Dit gaat vaak een half uur door zo, maar met als basis handen en knieën, en dat maakt Hatha Yoga wel zo ‘makkelijk’ voor beginners.

Zoals gezegd, er zijn eindeloos veel variaties op Hatha Yoga, maar de basis is veel herhaling op de mat. Ben je dus nieuw met yoga en wil je het uitproberen, dan is Hatha zeer geschikt. Maar het is ook zeker een les om vaak naar terug te keren, om je balans te vinden of een hervonden balans juist te behouden.

Yogi Sander  

 

Yoga

In onze Yogalessen is veel aandacht voor houding, beweging, adem en filosofie. De lessen varieren van actieve flow tot meditatieve ontspanning.

Pilates

De Pilates methode is een effectieve body workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en flexibel lichaam te creëren.

Gerelateerde berichten

Mindfulness Blog

Mindfulness; thuis komen in jezelf De beoefening van mindfulness helpt je om ten volle hier en nu te leven, en …

Lees verder...

Verbonden ademen

Verbonden ademen: het lichaam geestelijk opruimen Het is tegenwoordig moeilijk om eraan te ontkomen, zeker als je in bepaalde kringen …

Lees verder...

Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga: balans tussen beweging en verstilling Yoga is er in veel verschillende vormen, van vliegend (aerial), tot vrijwel …

Lees verder...

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 20,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 40,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.